2010. 11. 10.

Viszlát Transzszilvania.


Mindég is úgy gondoltam, hogy egy adott területen élő embereknek kell eldönteni, hogy milyen formában akarnak élni, kihez-mihez akarnak tartozni. Konkrétan az erdélyi embereket hagyni kellene a saját sorsukról dönteni. Egyszerűen csak azért, mert Én sem szeretném, ha a szomszédom mondaná meg, hogyan éljek a saját telkemen, vagy éppen nem vennénk jó néven, ha a szomszéd faluból döntenék el, hogy mi a jó nekünk.
És akkor most néhány tény.
Baja, és Szeged között a távolság, vagyis a Duna-Tisza köze: 102 kilométer.
Nagylaktól a kárpátok lábáig, pontosabban Lippáig a távolság: 90 kilométer.
Pécstől Nagylakig utaztunk 227 kilométert
Nagylaktól Sepsiszentgyörgyig /ahol mindenki magyarul beszél/ 530 kilométert utaztunk, ez a távolság megközelítőleg  annyi, mint Záhonytól  Kőszegig az út.
Egyszóval piszok nehéz nem nacionalistának lenni, pedig ilyen nagy még sohasem volt Magyarország, mert az Atlanti óceántól a Fekete tengerig tart, csak egy személyi kell hozzá..:D


7 megjegyzés:

Csirmaz Zoltán írta...

Élmény volt végigkísérnem az utadat!

Mácsai Ferenc írta...

Köszönöm, hogy figyelted.:)

mmariann írta...

festői, grat!

xabolcs írta...

Jó kép, és elgondolkodtató...
off: származásom szerint szepességi szász lennék, Édesanyám német anyanyelvű volt. Két éves koromig magyar szót se hallottam. (Nagyanyámék egymás között német-szlovák-magyar keverék nyelven beszéltek.) Gyakran jártam (Cseh)Szlovákiában, barátaim is voltak ott, elfogadták, hogy Magyar vagyok... itthon meg a legnagyobb magyarkodók tótnak tartanak ;)
más, ezt a Török Hubi írta:
A pokolban minden nép lelkeit másik-másik kád forró szurokban főzik, minden kádnál 1-1 ördög izzó vasvillával lökdösi vissza a kimászni akarókat; csak a Magyarok kádjánál nincs szükség ilyen őr_dögre: Aki +próbál kimászni, a többi visszahúzza :)
bocsáss meg az off-ért...

Mácsai Ferenc írta...

Xabolcs! Én egy olyan helyen lakom, ahol svábok, horvátok, és magyarok élnek. Itt még a boltra is három nyelven volt kiírva, amíg a tábla le nem rohadt, hogy mi is.:-) Itt senkit sem zavar, ha a Regina a Pannival kipletykálja a Darinkát.:-) Tudunk szépen egymás mellett élni. Azt viszont tényleg nem értem, hogy miért kell székelyföldön úgy tenni, mintha nem lennének ott magyarok.

Dofka Zsuzsanna írta...

szép..

B. Melinda "mazsóca" írta...

Nagyon jó kép, és a legjobbak a gondolatok amiket ébreszt :)