2013. 08. 22.

30 kilowatt (törpe vízlépcső)

Sajnos hiányzik a nyitókép. Az a kép lenne az, amelyen látható lenne ez a kis patak, amelyből meglehetne saccolni azt a vízmennyiséget ami termeli ezt a 30 kilowattnyi áramot. Mentségemül szolgáljon, hogy amikor megláttam, még eszembe sem jutott, hogy egy posztot fogok belőle tenni a blogomba.


Pár napja Ausztriában kirándultunk, ott "találtam" ezt a kis vízerőművet. Első pillantásra csak egy zsilipnek tűnt, csak amikor közelebb értem akkor jöttem rá, hogy ez egy törpe vízlépcső.


Ausztriában a tiszta energiát szó szerint lehet érteni, mert a víz is kistáj tiszta.


A zsilip korlátja talán segít láttatni, hogy a víznek az esése max. 3 méter, vagyis nem egy  nagy esésű vízlépcső, csak egy olyan  amit minden "utcasarkon" létre lehet hozni, és nem kerül horribilis összegbe.


Itt az a víz folyik el ami turbinát működteti, a kis épületben van a a turbina és a generátor. Ilyen vízhozamú, és esésű patak ezer van  Magyarországon is.

Gondolhatnánk, hogy 30 kW az szinte semmi, hisz csak néhány háztartás energiáját biztosítja. Ez igaz is, na de ha sok van belőle, és ezért a 30 kW-ért nem kell tenni szinte semmit. ... hát ennyi! Minálunk az elsődleges érdek atomerőművet építeni. Ausztriában törvény tiltja az atomerőmű építését. 

Nincsenek megjegyzések: